història
d'el foment
Malgrat pels més joves no és més que un edifici abandonat al cor neuràlgic de la capital del Baix Empordà o el lloc on els seus pares (i mares), els seus avis (i àvies) o besavis (i també besàvies!) hi interpretaven «Els Pastorets» per Nadal, el Teatre El Foment és tota una institució centenària a la Bisbal d’Empordà. Peça clau de la vida cultural per a més de tres generacions bisbalenques i empordaneses, El Foment obrí les seves portes per primera vegada a l’octubre de 1912 com un centre d’acció social catòlica adreçat especialment als joves de classes humils.
Amb activitats ludicoculturals fixes, les seves butaques acolliren tant a grans com a petits per a oferir-los cinema, vetllades literàries, musicals i teatrals o conferències, així com activitats infantils com putxinel.lis i rondalles. Juntament a altres espais com l’Escut Emporità o l’Ateneu Pi i Maragall —avui ja desapareguts—, El Foment va jugar un paper fonamental a la vida cultural del poble i rodalies durant tot el segle XX. Però, i si pogués tornar a obrir les seves portes en ple segle XXI?
Amb un cinema-teatre amb capacitat per a 150 persones, un espai de bar i una sala d’exposicions en molt bon estat, El Foment podria tornar a sacsejar la vida cultural i social de la capital baixempordanesa en pocs mesos. Adaptant la proposta i l’espai a les necessitats del segle XXI, El Foment vol convertir-se de nou en un epicentre de l’agitació cultural bisbalenca, empordanesa i gironina per extensió, gràcies a l’acció d’un grup de joves formats en diferents disciplines que volen recuperar-lo per oferir una programació estable de cinema, teatre i activitats culturals de qualitat i amb preus populars, que serveixi alhora de motor pel diàleg intercultural i la trobada amb l’Altre.